Tuesday, October 17, 2017

Bukit Batu Putih, Port Dickson

assalamualaikum dan selamat pagi 😊

hiking ni aktiviti yang Mak Mah jarang2 buat sebab ikut keadaan poket..hahahha
kalau ade duit lebih baru Mak Mah ajak kawan Mak Mah g hiking area2 dekat2 dengan KL atau selangor...

tapi kali ni sebab ada kelapangan dan awal bulan Mak Mah pergi hiking kat batu putih.... yahoooo.... dapat tengok sunset...

around pukul 6petang Mak Mah dan kawan sampai kat pintu masuk Hutan Rekreasi Tanjung Tuan... Bayaran masuk hanya RM1 jerk... murah tapi boleh tengok permandangan cantik kat sini....

tapi Mak Mah singgah kat rumah api dulu sebelum meneruskan perjalanan ke Bukit Batu Putih....

walaupun hanya singgah di rumah api ni tapi permandangan pun dah cantik sangat... Mak Mah memang suka tengok laut atau pantai.. rasa tenang jerk.....
Lepas dah amek2 gambar kat area rumah api ni... Mak Mah pon teruskan perjalanan ke Bukit Batu Putih... haaa, nama je Bukit tapi sebenarnya perjalanan ke sana tidak lah sesukar mana... jalan hutan yang mendatar tapi untuk lihat permandangan kena panjat sikit batu2 putih kat sana.... dalam 15minit Mak Mah dah sampai ke Bukit Batu Putih dari rumah api..

 cantikkan permandangan dari Bukit Batu Putih ni.... rugi rasanya kalau x datang sini pada yang cintakan kedamaian.. bawak budak2 pun senang 😊
maafkan gambar Mak Mah yang kurang bersedia disitu 😁

Thursday, December 1, 2016

RESEPI : Spaghetti Carbonara TANPA sos prego

hari ni hakak kena masak sebab mak dan ayah sebuk p dating kat tasek bera tinggalkan anak dara dia sorang2 kat rumah... resepi ni hakak main campak2 jerk ikut sedap tekak tapi kalau korang dah try bukan tekak hakak je sedap, tekak korang pon mesti sedap punya laa.. hahahaaa

Bahan-bahan:


1) opkos la spaghetti kena ada
2) bawang putih, bawang merah, cili api
3) susu full cream
4) 3 slice cheddar cheese
5) cheese parmesan
5) bahan-bahan tambahan seperti bayam dan cendawan(ni ikut suka korang nak taruk apa)

Cara Memasak:

1) Spaghetti tu korang rebus dalam air, pastu taruk sekali minyak zaitun sikit dan sedikit garam
2) tumis bawang putih, bawang merah dan cili api... dah naek bau tu korang masukkan susu full cream...  susu ni agak2 korang la.. kalau nak senang sukat menggunakan tin susu...
3) dan mendidih susu, hakak masukkan cheddar cheese dan sedikit cheese parmesan sampai cheese tu cair...
4) cheese dah cair hakak masukkan dulu cendawan lepas tu baru masukkan daun bayam
5) dah nak siap tu hakak taburkan serbuk lada hitam sikit
6) SIAP... hakak masukkan semua spageti ke dalam kuali.. hakak xasing2kan.... ikut kesukaan korang la macam mana nak makan kan....



rupa hampir siap sebelum hakak masukkan spaghetti

ni yang hakak cakap, dah siap kuah hakak masukkan je sekali spaghetti dalam kuali...

tadaaaa... dah masukkan dalam pinggan kita taburkan lagi cheese parmesan sebab hakak ni memang hantu cheese.... nyummm nyummmmmm







cubaan membunuh diri TROY

minggu lepas, kucing hakak Troy membuat cubaan untuk membunuh diri dengan terjun dari tingkap rumah hakak... dah la tingkat 5... tapi alhamdulillah die selamat... walaubagaimanapun kaki dia patah dan dari result xray mendapati tulang belakang dia bengkok dan saraf pada hati dia mengalami masalah... sekarang ni hakak bersyukur sebab troy masih hidup walaupun kena consume ubat sepanjang hayat dia mungkin.. korang tolong doakan troy agar dia kembali sihat seperti dulu..



lepas dia jatuh tu hakak bawak dia pergi HoneyVets yang terletak di taman equine, sri kembangan... layanan memang tiptop.. doctor dia sangat kelakar... sume sayang troy tapi kos dia mahal sikit sebab swata kan...tapi ok la asal troy selamat....


ni bisness card vet tu.. kalau korang nak hantar kucing atau nak tanya apa2, korang boleh contact no ni...