Tuesday, July 5, 2011

keluarga dan kerjaya


tajuk xboleh bla..
macam orang dah kawen pun ada...

baru 1minggu jaga anak sedara yang sedang meningkat dewasa..
baru aku sedar..
kenapa ibu-ibu sekarang lebih pentingkan kerjaya dari rumah tangga..
lebih pentingkan masa di pejabat dari duduk menghadap anak-anak..

jawapannya senang jerk..
letih.. tension.. macam nak ada darah tinggi pun ada...
semalam ajar anak sedara buang air besar dan kecik dekat tandas...
hari pertama, standard la kan..
mane boleh tibe2 jerk boleh pandai....
4kali aku pergi lap lantai sebab die kencing merata..
nasib baik la malam baru die berak..
maksud nya malam sure2 la mak die yang kena basuh..
haha....

serius penat dowhh...
akak aku cakap biasanya 2 minggu nak kena ajar baru pandai...
sory minggu depan aku dah balik kampung...
huahua.......

35 comments:

ghost writer said...

pengalaman tuh iema.sok dah kawen takdelar kekok sangat nak urus dan ajar anak kau nanti..

Hafeezan said...

menjaga anak-anak yang baru nak membesar memang banyak dugaan. itu hakikat yang kita kena terima sebagai ibu dan bapa. biar kita susah dahulu menjaga mereka, dan insyaallah sekiranya kita menjaganya dengan penuh kasih sayang, kita akan senang di kemudian hari. Samada kita bekerja atau tidak, anak-anak dan keluarga adalah segalanya. jangan kerana kita bekerja sebagai alasan mengelak untuk menghadapai kerenah anak-anak. Salah sama sekali, itu tanggungjawap bukan bebanan. Sebab ada diantara kita yang menganggap ia sebagai bebananlah, kita dengar banyak kes mendera anak-anak. Darah daging sendiri didera. Binatang pun sayangkan anak-anaknya. Maknanya taraf orang yang mendera anak sendiri lebih bawah dari binatang. renungkanlah dan selamat beramal.

JARI YANG TERBARAI said...

gua pon x pandai, ajarkan

pipoq said...

hehehe..jaga anak orang lain ngan jaga anak sendiri lain owh perasaan dia..

kalau anak orang lain kita tak peduli sangat..tapi kalau anak sendiri, tumpuan tu 99% jugak la..

aku kalau time cuti memang sepenuh masa jaga anak aku yang sorang tu..memang tak boleh blah lansung..kadang kadang rasa macam nak sumbat balik dalam perut wifey aku..tapi camne pun letih menjaga dan mengurus anak sendiri, memang memuaskan..tambah lak bila tengok anak tu tertidur penat kepuasan dilayan macam anak..

kalau ko tak percaya ko beranak la wei..ahahaha

shedameor said...

macam mana nak ade anak ni kak ? hehe

ïêmå å¢klê§ said...

ghost writer >> practice make perfect kan.. huhu


hafeezan >> uishh.. memang panjang... 2la pasal, sape la yang suka dera anak 2 memang xberperikemanusiaan langsung...

ïêmå å¢klê§ said...

jari yang terbarai >> xpe, kom lambat lagi nak kawen..



pipoq >> aku nak beranak lambat lagi la.. time tido 2 memang nampak comey, tp bile bangun tido tengok2 dah terkencing nak marah pulak rasa..hihi


shedameor >> ala akak lambat lagi nak beranak xpe...

Starcapricorn said...

hari ini tidak sama seperti dulu lagi ,hari ini semuanya memerlukan duit jika tiada duit tiada happy:)

Nasriq said...

tetiba jea rasa tak pandai nak ke toilet... iema boleh tolong ajarkan tak?

ghostwriter said...

ayoo...entry kamu buat saya rase takut nk kawen...x leh imagine camne nk basuh berak budak!!!hahahha

ïêmå å¢klê§ said...

starcapricon >> betul2 sekarang duit is everything



tukang karut >> cett.. pengotoq!!



ghostwriter >> oo.. xpernah basuh berak budak erk..
bau die perghhhh....haha

M a W a D D a H said...

xmo duk lama ker jaga anak sedare? hihi

S..U..D..@..I..S said...

serik ka jaga budak2..camtu mak kita ssah jaga kita no!!!...

taliff said...

huhuhuhuhuhu....keberkatan menjadi ibu bapak kan...

@Nasriq : Adehhh...meh saya tolong tunjukkan sekali...wakakaka

ïêmå å¢klê§ said...

mawaddah >> mak kat kampung dah rindu iema la..hihi


sud@is >> 2la pasal, baru kita tau pengorbanan mak n ayah..


taliff >> haha.. boleh la taliff tolong ajar si nasriq 2..hihi

ABU said...

wah jadi bibik pulak dah..hahaha
seronok la degn budak2..tp kadng2 tu bikin panas jugak :)

Bigdaddyz said...

belajar ...nanti pandai terus kawen...:)

adan said...

anak2 adalah amanah ALLAH.. sumber rezeki gak.. nasib baik baby tu pandai berak ontime kan.. ahaha..

Mr iz said...

he he he ok la tu pengalaman yang amat berguna ... Ah Tat dah biasa maa.. no hal punya.. he he he

ïêmå å¢klê§ said...

abu >> dah semnggu lebih jdi bibik.... yup kadang2 seronok kadang2 perghhh cam nak jerit jer...



bigdaddyz >> kalau tak pandai, xboleh kawen la :P

ïêmå å¢klê§ said...

adan >> 1jam gak la kadang2 nak bagi berak..haha


mr iz >> yela Ah Tat dah ramai anak memang la dah biasa..huhu

bunga said...

dah leh berlatih la tu..hehee..

~SaL IjOu~ said...

itulah pengorbanan insan bergelar mak ayah..aritu ada g talk..ustat ada ckp..ada antara org da kawen ni penah ngaku ckp "kalo aku tau kawen ni mcm ni, baik aku dok membujang je"..hehe..tp itu fasa kehidupan yg perlu kita lalui andai kita manusia normal..=)

a.r.m.s said...

caiyok2.. semoga berjaya dengan cemerlang, huhu..

ïêmå å¢klê§ said...

bunga >> memang tangah latih pun, tapi ari ni dah cam pandai sikit..
hihi



sal ijou >> sapa cakap macam 2 memang xbaek.... dah kawen 2 jalan kan jela tanggungjawab


arms >> dah berjaya pun..hihi

Far8 budak baik said...

kesian gile kau kene lap
lantai bagaiii..
hahahahaha
dah cuti ehhh..
kita sama ar...hehe
balik kg leklok..=)

wanacesh said...

wah~ takutnya bila dh der anak nti,,,tapi kita rasa ibu byk bekerja luar bukan sbb penat jga anak kot,,tpi nk tmbh pendaptn kluarga,,psl byk ibu2 yg aku jmpa depa kta mmg penat ajar budak2 tpi hati sejuk je balik bila depa dh pandai n comey2,,saper x cair,,hehe

A retarded kitty said...

jaga adik sendiri pun dah rasa macam tak cukup nafas tak tahula kalau dah ada anak nanti

ïêmå å¢klê§ said...

far8 budak baik >> tau xpe.. kesian kan.. ko tolong pulak laen kali..


wanaceh >> betul2.. penat2 pun tapi iema still rasa xsabar nak ada anak sendiri..hikhik


a retarded kitty >> mesti akak yang garang ni..huhu

Scya Lollita said...

mse2 cani la nk timba pengalaman kan hhe

soooooour said...

xnk anak boleh????

Far8 budak baik said...

weh weh..mmg tak pandai nk update kh??hahaha =p

i am S!L4H.. said...

hehe. praktis dr sekarang. haksss

ïêmå å¢klê§ said...

Scya Lollita >> dah terlebih pengalaman ni... hihi



sooour >> xkawen xde la anak...

ïêmå å¢klê§ said...

far8 budak baik >> cettt cakap orang...die pun sama...


i am s!lah >> betul2.. practice make perfect..hihi